вторник, 22 април 2014 г.

Делфийският оракул



"Аз броя песъчинките на брега и измервам морето;
Разбирам речта на немите и чувам безгласните."


Най-важния оракул на Древна Гърция и съответно един от най-важните оракули в целия античен свят. Това с оракулите се оказа доста объркано, поне за мен. Винаги съм мислил, че това е човек, който прави пророчества. Обаче излиза, че оракулът е нещо (място, предмет, ...), чрез което божеството говори на хората. Той обаче не говори по някакъв ясен и разбираем начин. За целта си има тълкувател, който единствен разбира това, което божеството говори чрез оракула. Този тълкувател често се нарича също оракул. В случая с Делфийския оракул това е жрицата Пития. Името й идва от чудовището Питон, което е било победено от Аполон и в чест на която победа Аполон е построил храма в Делфи, при които се намира и оракулът.

Една от легендите разказва, че оракулът е открит от кози. Като попаднали на това място, от което излизали пушеци, козите започнали да се държат странно. Започнали да издават странни звуци и да се тресат в транс. Козарите, като отишли да видят какво става, и те взели да изпадат в транс. След това всеки от тях показал завидни познания за бъдещето, като изглежда голяма част се сбъднали.

Делфийският оракул е бил жена. Не знам как и кой е избирал коя жена да е жрицата, но знам само, че в началото жрицата била млада и хубава. Едно от условията обаче било да се откаже от голяма част от земните удоволствия, защото трябвало да се отдаде на Аполон. Но един от поръчителите на предсказания изглежда е сбъркал и я е подтикнал към съгрешение, като по този начин е прецакал уговорката. От тогава избирали около 50 годишни жени за тази работа. 

В древността тия оракули са били много важни и влиятелни. Политици и държавници са ходели да им правят предсказания. Такъв вид места е имало не само в древна Гърция, но и по другите части на света - Древния Египет, Индия, Китай и т.н.Там си имат други имена, но пък понякога думат оракул се използва в по-широк смисъл от този, свързан с Древна Гърция, така че да ги обхване и тях.
Предсказанията си имали поръчител, т.е. който иска да му се направи предсказание си поръчва на жрицата. За другите не знам, но за предсказанията на Делфийския оракул плащали много, особено в началото, когато те се извършвали само веднъж годишно - на рождения ден на Аполон. 

Ритуалът изглежда е бил много впечатляващ. Жрицата се е къпела в специален извор, пиела е вода от свещен извор (не знам дали е същия, в който се е къпела), обличала е специална одежда, слагала е лавров венец на главата и куп други такива специални неща. Имала си е изграден специален пиедестал, на който се е покачвала и е дишала от богатите на химични съединения пари. След което е изпадала в транс, изговаряйки по неразбираем начин това, което оракулът и предава. Имало е жреци, които да записват и тълкуват това, което тя говори. Резултатът от тълкуванието е бил поема, която давали на поръчителя. Тези поеми изглежда винаги са били писани по такъв начин, че да не са много еднозначни и да дават възможност да бъде обяснено разминаването между това, което се случва и това, което поръчителя очаква след  като си прочете поемата.


За осъществяването на археологическите разкопки на този храм цяло село е било преместено. Намира се в планината Парнас (Parnasos). Мислех, че останките представляват няколко колони, но изглежда има части от цели сгради, както и музей. В музея можели да се видят голяма част от даровете, дето са носени на оракула. Освен това се намира на много живописно, спиращо дъха място в планината, та може да е интересно да се видят. Доколкото разбирам има и някаква вътрешна част, в която има по-интересни неща, като статуя на Аполон, лаврово дърво и други неща с непознати за мене наименования. Само дето тази вътрешност на храма не е достъпна за посетители. 

Легендата казва, че в древността всички кораби са спирали там и са ходели да дават дарове на оракула, защото иначе Аполон много се ядосвал и ги стрелял от планината със стрели, които им причинявали ужасяваща смърт. Така че може би е по-разумно да го посетим тоя оракул, като минаваме от там. 

Източници:
http://www.ancient-greece.org

http://www.wiccantogether.com/group/blackberryfiledocrale/forum/topics/research-on-the-oracle-of
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB


Няма коментари:

Публикуване на коментар