събота, 24 май 2014 г.

Коринтския канал

Oткрит e през 1893 г. и отделя полуостров Пелопонес от основната суша на Гърция. Каналът е дълъг 4 мили (около 6 км) и е дълбок 8 м.

Движението в канала е еднопосочно. За преминаването му се иска разрешение от контролната кула в Истмия на 11 VHF канал. От двете страни на канала има място за изчакване. Няма определено разписание кога в коя посока е отворен каналът.

Преминаването се заплаща, разбира се. Това става от източната страна на канала. За малките яхти има кей до отдела за обслужване на клиенти, където трябва да се отнесат документите на лодката и да се заплати таксата. Може да се плаща в кеш или с кредитни карти. Има една таблица със сложни сметки за таксата на този адрес, но в общи линии се смята така (според дължината на лодката):

Под 6 метра: 50 евро
От 6 до 9 метра: 80 евро
Над 9 и под 15 метра: 80 + (дължината - 9) * 23, т.е. 80 евро + 23 евро за всеки метър на 9-те.
Над 15 и под 25 метра: 80 + (дължината - 9) * 25
Над 25 метра: 80 + (дължината - 9) * 27

Това е правилото, но приятели, които са минавали от там ми казаха, че за 10,5 метрова лодка са платили около 140 евро, което не съвпада съвсем с формулата. Но е горе-долу там.

Тарифите за местните (лодки, регистрирани в Истмия, Коринт и Лутраки) са по-ниски. Това включва и чартърните лодки. За тях таксата е 32 евро, което си е сериозна разлика.

От двете страни каналът има по две комбинирани светлини от ляво и от дясно - червена над зелена. Зелената свети, когато преминаването е разрешено, а червената - когато не е. Въпреки тези светлини се изисква получаването на устно разрешение от службите. Както вече казах - на 11 канал.



* Информацията и снимките са взети от следните сайтове:

http://www.noonsite.com/Countries/Greece/CorinthCanal
http://www.aedik.gr/frontend/index.php?chlang=EN

Няма коментари:

Публикуване на коментар